Suncokret već muči cena

Bez autora
Aug 24 2011

Prvi kombajni ušli su u njive sa suncokretom, koji je ove godine zasejan na oko 150.000 hektara. Stručnjaci procenjuju da bi rod trebalo da bude iznad dve tone po hektaru i da bi Srbija, sa prinosom većim od 300.000 tona, trebalo da ima dovoljno ulja za svoje potrebe, a i za izvoz. Poljoprivrednike, međutim, daleko više brine to što uljare još nisu „izašle“ sa otkupnom cenom ove najznačajnije uljarice.Suncokret ne izgleda tako lepo kao lane, ali, videće se kakav je kad počne da se žanje. Prinosi suncokreta za ovu godinu su prosečni, a parametri kvaliteta vlage, nečistoće, su na zadovoljavajućem nivou...

Suncokret već muči cenaPrvi kombajni ušli su u njive sa suncokretom, koji je ove godine zasejan na oko 150.000 hektara.

Stručnjaci procenjuju da bi rod trebalo da bude iznad dve tone po hektaru i da bi Srbija, sa prinosom većim od 300.000 tona, trebalo da ima dovoljno ulja za svoje potrebe, a i za izvoz. Poljoprivrednike, međutim, daleko više brine to što uljare još nisu „izašle“ sa otkupnom cenom ove najznačajnije uljarice.

Među poljoprivrednicima, koji se pripremaju za žetvu je i Gena Nikolić, iz Mošorina. Suncokret ima na oko 30 hektara.

- Suncokret mi ne izgleda tako lepo kao lane, ali, videćemo kakav je kad počnem da ga žanjem - kaže Nikolić. - I ove, kao i ranijih godina, sarađujem sa uljarom u Novoj Crnji, tako da ću svoj rod tamo da otpremim. Pomalo me, međutim, brine to što se još slabo govori o ceni...

U poslovnom sistemu „Invej“, koji je vlasnik najvećih fabrika ulja u Srbiji „Vital“ i „Sunce“, objašnjavaju kako su već počeli da prihvataju prve količine suncokretovog zrna.

- Prinosi suncokreta za ovu godinu su prosečni, a parametri kvaliteta vlage, nečistoće, su na zadovoljavajućem nivou - kažu u ovoj kompaniji. - Cena još nije određena, ali suncokret i soju ćemo plaćati proizvođačima po tržišnoj ceni. Ugovori proizvođača i uljara počeli su da se sklapaju još proletos, a sredstva za njihovo plaćanje su obezbeđana, tako da se ponuđene uljarice bez problema prihvataju u skladišta.

Vladimir Miklič, rukovodilac Odeljenja za uljne kulture, novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, napomnje kako će žetva suncokreta pravi zamah dobiti tek za sedam do deset dana.

- Sada se još žanju one parcele koje su ranije zasejane, i koje nisu reper za kvalitet - kaže Miklič. - Vreme je poslednjih desetak dana poslužilo suncokret, pa se bolesti nisu razvijale, a i nalivanje zrna je solidno prošlo, tako da bi suncokreta, a i ulja, trebalo da bude, ne samo za naše potrebe, već i za izvoz.

Najveći 

Srbija je, već tradicionalno, po prosečnom prinosu suncokreta među tri najveća proizvođača na svetu - kaže Miklič. - Ovu visoku poziciju delimo sa Mađarskom i Francuskom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik